Over de Manege

over de manege
30 jarig jubileum 21-5-2011 Openingsact

Over manege de Woelige Stal in Ede op de Veluwe

Het was op 24 september 1981 dat Astrid samen met haar ex man en oudste dochter, begon met het bedrijf Manege De Woelige Stal en haar (stal)deuren opende.

Tegenwoordig draait zij het bedrijf met haar jongste dochter Tina, zij neemt tegenwoordig alle staltaken en alle lessen op zich.

Van toen tot nu is er uiteraard veel veranderd en verbeterd. De paarden en pony’s staan in ruime schone en lichte stallen. De paarden gaan iedere dag lekker de wei op, in de zomer staan zij 24/7 op de weide en in de wintermaanden overdag op de weide en ’s nachts op stal. Heerlijk toch. Als je ziet hoe fijn de paarden het vinden om lekker in de wei rond te lopen i.p.v. dagen achtereen in een stal te moeten staan dan geniet je zelf ook.

Het welzijn van de dieren was en is nog steeds het belangrijkste. Het is nogal eens gebeurd dat we op pad gaan om een nieuw paard te kopen, we thuis komen met een mager, verwaarloosd paard wat er niet altijd fraai uit ziet. Als we zoiets we dan vond vinden we dat het dier een kans moest hebben. Het is een gok maar ik moet zeggen dat we het bijna altijd goed gokken. Met de goede hoeveelheid voer, beweging, verzorging, liefde en vertrouwen zie je zo’n paard binnen zeer korte tijd veranderen. Wat een goed gevoel geeft dat dan! Het had heel anders kunnen aflopen voor zo’n dier. Sommige blijven bij ons en sommige zijn beter geschikt om bij 1 eigenaar te zijn en daar zoeken we dan een heel goed tehuis voor.

Dat geldt overigens niet alleen voor paarden. Ook diverse honden, katten en ander kleinvee hebben op de manege een goed tehuis gevonden. Het waren altijd weer vondelingen of verwaarloosde dieren. Wat kunnen mensen toch wreed zijn!

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel.

Bij ons staan en lopen er inmiddels zo’n 12 manegepaarden, honden en katten rond.

Één voorwaarde om bij onze manege te kunnen paardrijden is toch wel dat je de dieren een warm hart toedraagt. Want bij ons staan de paarden hoog in het vaandel, wij vinden de verzorging erg belangrijk! Alle ruiters zijn er 45 minuten van te voren om hun paard uitgebreid te poetsen waardoor het paard niet alleen schoon wordt maar een poetsbeurt waarbij ook de bloedsomloop gestimuleerd wordt zodat de spieren los worden. Daarvanuit kun je op je gemak zadelen en op tijd naar de bak gaan om je paard vast los te stappen.

Onze lessen zijn 45 minuten en er wordt les gegeven met maximaal 6 ruiters waardoor de aandacht goed verdeeld kan worden. We hebben paarden van B niveau tot Z niveau staan. Naast de vaste dressuurlessen worden er voor onze ruiters ook springlessen gegeven en gaan we 1 á 2 x per jaar met de springruiters naar de crossbaan voor crossles. Voor onze vaste ruiters is het ook mogelijk om een paard te leasen.

Aangezien de manege in een bosrijke omgeving ligt hebben we naast de lessen zijn er (voornamelijk in het weekend) ook buitenritten, deze zijn 60 minuten of 120 minuten en met de speciale dagen hebben we ook dagtochten.

Ook kun je met je eigen paard op vakantie bij ons op de manege, we hebben een groepsaccomodatie en een chalet.

Zo’n beetje iedereen kent elkaar en er hangt een informele sfeer. Bij verjaardagen van klanten wordt er altijd getrakteerd op wat lekkers bij de koffie en regelmatig brengt iemand stukjes kaas of worst mee voor bij het drankje na de koffie.

Dat het s’ avonds wat later wordt dan de planning is, komt niet zelden voor, maar gezellig was het dan wel..;)

Nou beste mensen, eigenlijk kan we deze pagina wel helemaal volschrijven, echter laat de beschikbare ruimte dit niet toe. Kom gezellig eens langs op de manege! U bent welkom, je hoeft niet perse paard te kunnen of willen rijden. Een kop koffie en een praatje aan de gezellige bar kan ook heel leuk zijn.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen naar het nummer; 0318-610397

B.g.g kunt u een bericht inspreken op ons antwoordapparaat zodat wij terug kunnen bellen

Graag tot ziens.

Astrid van Dorp.
Tina Zwets.
Plus alle vrijwilligers.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com